Mørke og skam

Det er langfredag. Good Friday, heter det på engelsk. Det er et rart uttrykk, men det engelske uttrykket betyr ikke den gode dagen. Det betyr den hellige dagen / den svarte dagen. 

Blomster og lys er ryddet vekk fra alterene i våre kirker på langfredag. 
Vi er i sorg. Vi markerer at Jesus døde på korset. 

Vi kjenner begrepet, «Via Dolorosa». Det betyr smertens vei! Det er en gate i Gamlebyen i Jerusalem hvor jeg har vært mange ganger. Der gikk Jesus og bar på korset på vei til sin egen korsfestelse og død på Golgata for et par tusen år siden. 

Vi kan noen og enhver kjenne på smerte i våre liv. Det kan tynge oss ned slik at vi sliter og livet blir tungt å bære. 

Pilgrimmer bærer korset på Via Dolorosa i Gamlebyen i Jerusalem, foto leifmagnehelgesen

Pilgrimmer bærer korset på Via Dolorosa i Gamlebyen i Jerusalem, foto leifmagnehelgesen

Det er få dager i året som har satt så stort preg på den norske befolkning, som nettopp langfredag. Det har vært mye mørk-kristendom i Norge med fokus på synd og skam. Vi kjenner det igjen i pietismen innerst i fjorder og daler. Det er som om skyggen fra høye fjell har lagt seg over land og folk. Det har mange blitt preget av, og noen har måtte ta avstand fra kristen tro på grunn av pekefingerens fordømmelse. 

Det er en teologisk forskjell på vår protestantiske kirke, og den ortodokse kirke. Mens vår kirke tradisjonelt har hatt et fokus på den mørke langfredagen, har våre kirker i øst hatt et større fokus på lyset fra 1.påskedag. Der har vi noe å lære. Heldigvis fremstår vår kirke i dag i stor grad som en sunn folkekirke hvor mennesker kan føle frihet og kjærlighet. Vi har et mer befriende fokus.
Vi lever i håpet om oppstandelse og nytt liv!

Ordet skam er merkelig nok igjen blitt et populært ord å bruke i mange sammenhenger.
Det er et farlig ord fordi det retter en pekefinger mot andres liv. 

I kristentroen stopper vi heldigvis ikke med skam, synd og skyld. Det er stener vi kan legge fra oss for så å gå videre. Vi får en ny mulighet! Det handler om tilgivelse. Vi er frie mennesker. Vi har ingenting å skamme oss for. Vi lever ikke i mørket fra langfredag. Vi lever i lyset fra 1.påskedag!

Vi lever i gleden. Vi lever i oppstandelsen. Slik kan vi på en måte si at langfredag også er god, fordi livet stoppet ikke denne dagen. Livet er sterkere enn dødens krefter.